Колаборациите CMS и ATLAS разказаха за аномалии в различните сценарии на

...
Колаборациите CMS и ATLAS разказаха за аномалии в различните сценарии на
Коментари Харесай

ЦЕРН заяви за аномалии при разпада на „божествената частица“


Колаборациите CMS и ATLAS описаха за аномалии в другите сюжети на разпадането на Хигс бозона, които сочат евентуални нарушавания на Стандартния модел на физиката и съществуването на физика отвън неговите лимити, излиза наяве от публикация, оповестена в електронната библиотека аrХiv.org.

След като откриха Хигс бозона през 2012 година, физиците от ЦЕРН, които работят на детекторите на Големия адронен колайдер, са прекарали последните четири години в наблюдения на разнообразни сюжети на разпадането на „ божествената парченце “, пробвайки се да открият в тях следи от нарушаването на Стандартния модел.

Тази седмица колаборациите CMS и ATLAS са показали резултатите от наблюденията на сходни разпади, провеждани през 2011 и 2012 година на двата детектора, когато ускорителят е сблъсквал протони със сумарна сила 7 тераелектронволта (миналата година този индикатор беше повишен два пъти и в този момент е 14 тераелектронволта).

Като цяло резултатите от извършени разбор сочат, че разпадите на „ божествената парченце “ се вместват в Стандартния модел само че учените са разкрили следи от няколко аномалии и нарушавания по едно и също време на няколко разновидността на дезинтеграция на този бозон или в сюжетите на неговото рождение.

Например изяснено е, че съотношението на бозоните на Хигс, зараждащи при раждането на двойка топ-кварки, и „ божествени частици “, получени посредством сливането на глуони, е било към три пъти по-високо, в сравнение с предсказва Стандартният модел.

Аналогична картина се следила за бозоните на Хигс, родени в конфликт на протони, а броят на разпадите на Хигс бозона на двойки „ долни “ кварки и антикварки – назад, било съвсем пет пъти по-нисък от предсказания в Стандартния модел.

Всички тези резултати, както се отбелязва в публикацията, имат задоволително висока статистическа значителност – от 2,5 сигма и повече, и надали ще изчезнат при разбора на новите данни от конфликтите на протони, които в този момент получава обновеният ускорител.

  • Аномалия и намек за нова физика
  • Втори Хигс бозон на Големия адронен колайдер?
  • Как „ проклетата “ парченце се трансформира в „ божествена “

Както счита чешкият физик Любош Мотъл (Lubos Motl), сходни отклонения, изключително последните, може да приказват, че в действителност съществува не един, а два разнообразни Хигс бозона, разпадащи се по разнообразни пътища.

„ Статистическа значителност от 2-3 сигма не ме въодушевява доста. От друга страна, изцяло е евентуално някои от тези 3 сигма и даже 2 сигма от аномалиите да съществуват в реалност. Големият адронен колайдер е събрал данни от конфликтите предходната и тази година и си коства да изчакаме техния разбор, който или ще удостовери, или ще опровергае тези необикновени нарушавания на Стандартния модел “, написа физикът в своя блог.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР